Bruxelles, ma belle

Schermafbeelding 2016-03-22 om 22.14.09

Ik denk dat ieders gedachten op dit moment uitgaan naar de slachtoffers van de tragische gebeurtenissen in Brussel. Toeval of niet, vandaag stond er een vrolijke post gepland over diezelfde stad; een verslag over over de Estetika beurs. Maar het voelt ongelooflijk fout om het vandaag daarover te hebben. Net zoals zoveel dingen vandaag ongelooflijk fout aanvoelen. 

22 maart 2016. Mijn dag begon zoals elke dinsdagochtend met wat file –gelukkig niet zo erg als op maandag, bah– en de radio. Het was ongeveer kwart over acht en plotseling hoorde ik Peter Van de Veire iets zeggen over eerste geruchten van een ontploffing in Zaventem, nog heel onduidelijk en “onschuldig” op dat moment. Ik parkeerde zonder te beseffen wat er nog zou komen. Maar dat besef sloeg snel keihard in naar verloop van de ochtend.

Ach Bruxelles, ma belle. Ik denk aan jou als ik de kermis opgesteld zie staan in de stad waar ik werk, want hoe gaat al die vreugde en mierzoet suikerspinbeslag nu samen met een dag als deze? Ik denk aan jou als ik de telefoon oppak en een vlaag van schuldgevoel ervaar als ik een nummer begin in te typen, want hoeveel meer heb jij diezelfde telefoonlijn wel niet nodig dan ik? Ik denk aan jou als ik mensen op automatische piloot met een grote glimlach en een ‘fijne dag’ te woord sta, want hoe zwarter dan zwart kan een dag nog worden?

Er zijn vandaag zoveel emoties door mijn hoofd geflits dat ik op dit moment het liefst van al zou huilen, gewoon om alles er even uit te laten. Ongeloof, shock, schuldgevoel, angst, verbijstering, machteloosheid, verdriet, woede, onbegrip,… En liefde.

Liefde voor alle mensen die vandaag elkaar geholpen hebben via #ikwilhelpen, liefde voor alle hulpverleners en helpende handen ter plaatse, liefde voor alle samenhorigheid overal te wereld en online, liefde voor de providers die hun hotspots openstelden zodat familie en vrienden elkaar konden contacteren wanneer het telefoonnetwerk overbelast werd. Liefde voor iedereen die zijn/haar steentje heeft bijgedragen op eender welke manier. Liefde voor Brussel.

Vandaag, ook vandaag, zijn we een ijzersterk front tegen terrorisme: blank, zwart, geel of rood en alles daartussen. Ik hoop dat jullie allemaal veilig thuisgeraakt zijn vanavond en wens alle betrokkenen van deze verschrikkelijke dag heel veel sterkte.