Recept: chocolade cupcakes (uit het Hummingbird bakboek)

IMG_0391-2

Omdat ik het liefst al mijn lezers persoonlijk een verjaardagscupcake geef, deel ik met jullie gewoon het recept van mijn vorige post. Zo kan ik iedereen toch een beetje trakteren. Je kan het recept ook terug vinden in het Humminingbird bakboekbeste bakboek ooit trouwens, merci vriendinnetjes om mij dit cadeau te doen– én het is super makkelijk.

IMG_0299-2

Dit heb je nodig voor de chocolade cupcakes:

  • 100g zelfrijzende bloem
  • 20g cacaopoeder
  • 140g fijne kristalsuiker
  • een snuifje zout
  • 40g boter op kamertemeratuur
  • 1,2 dl volle melk
  • 1 ei
  • 1/4e theelepel vanille extract

En dit voor de topping:

  • 300 g gezeefde poedersuiker
  • 50g boter op kamertemperatuur
  • 125g verse roomkaas
  • cacaopoeder
  • versiering naar keuze, ik ging voor chocoladeschilfers

IMG_0308-3

IMG_0307-2

Verwarm de oven op 170 graden. Je begint met de bloem, cacao, suiker, zout en boter allemaal samen in een kom te gooien en te mixen op de laagste stand. Blijf mixen tot je met een soort van zanderige textuur overblijft. Daarna klop je het ei, de melk en de vanille in een maatbeker door elkaar, giet dit mengsel bij in de kom en mixen maar! Dit mag op de hoogste stand zodat je alle klontjes uit het beslag mixt.

Schep het beslag in papieren vormpjes (ik gebruik zelf nog een siliconen vormpje als versteviging) tot ze tweederde zijn gevuld en bak de cakejes 20-25 minuten in de oven. Als je niet zeker bent of ze wel klaar zijn, kan je er altijd even een prikkertje insteken. Als het prikkertje er nat uitkomt, moeten de cakejes nog even verder bakken. Is het prikkertje droog, dan zijn de cakjes klaar en mag je ze laten afkoelen!

IMG_0335-2

IMG_0342-2

IMG_0377-2

Wanneer de cakjes aan het afkoelen zijn, kan jij al beginnen aan de topping. Klop hiervoor de poedersuiker en de boter op middelste stand van je mixer tot een egale massa. Voeg daarna de roomkaas toe en blijf kloppen tot deze volledig opgenomen is. Nu mag je de mixer op de hoogste stand zetten, de cacao toevoegen –je bepaalt zelf hoeveel: hoe meer, hoe donkerder de topping– en zo’n 5 minuutjes blijven kloppen. Als de glazuur luchtig aanvoelt zit je goed.

Verdeel de topping met een lepeltje over elke afgekoelde cupcake en bestrooi met chocoladeschilfers.

IMG_0407-2

Smakelijk!